Tutorial : Cara nak buat watermark menggunakan paint dalam komputer

by - 20:26:00

  Assalammualaikum, peace upon you.

contoh shida menggunakan gambar diatas ni dan follow step seterusnya

click untuk tumbesaran pembelajaran ^_^
double click pada gambar yang korang nak buat watermark tu, click kanan > open with > paint

click A untuk insert text/word

lepas tu insert text korang tu then drag bahagian mana korang letak, lepas tu boleh pilih warna dan font juga. Dah selesai boleh save :)


taraaa..dah siap kan! walaupun simple tapi masih ber'watermark' gambar korang, disebabkan ramai blogger yang tak tahu nak nak letak gambar watermark pada gambar, ada yang tak tahu nak guna PS lah, photoscape lah kan. Ini cara paling mudah untuk buat watermark menggunakan paint dalam komputer korang.

selamat mencuba ok ^_^


You May Also Like

18 Jari Ohsem

  1. Betul2.tapi kadang2 saya pun malas nak letak watermark..hehe.

    ReplyDelete
  2. Betul tu kak ;) hee. Tapi saya malas nak buat watermark2 ni..

    ReplyDelete
  3. senang nye cara ni..suke2 huhu

    ReplyDelete
  4. kdg2 malas nk letak watermark tp kena gigih jugak.. kdg2 takut org buat ape2 dgn gambar kite.. bukan boleh percaya sgt skrg ni.. huhu

    ReplyDelete
  5. kdg2 malas nk letak watermark tp kena gigih jugak.. kdg2 takut org buat ape2 dgn gambar kite.. bukan boleh percaya sgt skrg ni.. huhu

    ReplyDelete
  6. haa..inilah selalu nur buat....
    kehkehkeh..

    senang n simple..

    ReplyDelete
  7. Akak kadang² letak kadang² tak.. :)

    ReplyDelete
  8. menarik..berguna..

    ReplyDelete
  9. sangat berguna shida.. jijah kdg2 letak kdg2 tak letak gak.hee

    ReplyDelete
  10. sekarang saya guna paint & kekadang watermark....

    ReplyDelete
  11. kreatiff shida ni kan....! rajin menggodek yer... :)

    ReplyDelete
  12. Lain kali kne buat watermark gedabak gitu, sbb ramai sgt yg duk ambik hak cipta org lain. Kak dysha dah kene baru ni. Kesian kak dysha.
    p/s: minggu lepas Cik B dah berkampung dkt rmh kak dysha. Minggu ni kat rmh kak syida pulak yer. ^____^

    ReplyDelete
  13. bagus ada watermark ni supaya org x curi gmbr kita senang wenang jeer., huhuhu

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih.